فرنی فشکل از دسر های مخصوص استان گیلان است که از شیره برنج ساییده شده به دست می آید و غذایی بسیار مقوی و مغذی است. لطفا با ما همراه باشید تا طرز تهیه فرنی فشکل را فرا بگیرید و از طعم و مزه بی نظیر آن غافل نشوید. همچنین شما عزیزان می توانید طرز تهیه سایز غذاهای محلی استان گیلان را در وبلاگ گیلی شاپ دنبال کنید.
مواد لازم در طرز تهیه فرنی فشکل :
- شکر: 200 گرم
- برنج ایرانی: ۲۵۰ گرم
- شیر: یک لیتر
- آب: چهار پیمانه
- پودر هل: نصف قاشق مرباخوری
- تخم خرفه و پودر دارچین: به میزان لازم
مراحل تهیه فرنی فشکل :
در ابتدا تمامی برنج را به مدت ۲۴ ساعت (یک روز کامل) در درون ظرفی قرار می دهیم و پس از خیس خوردن کامل برنج، آن را چند دور میشوییم و آن را در مخلوط کن به همراه ۲ الی ۳ قاشق غذاخوری گلاب قرار می دهیم. (نباید مقدار گلاب ما در این مرحله زیاد باشد، زیرا باعث از بین رفتن حالت کش دار برنج می شود. )
سپس مخلوط به دست آمده را درون ظرفی می ریزیم و آرام آرام آب را به آن اضافه می کنیم تا مواد به خوبی باهم ترکیب و مانند دوغ رقیق شوند. سپس این مایع رقیق شده را در یک پارچه بسیار نازک با سوراخ های بسیار ریز که کاسه ای زیر آن قرار داده ایم، می ریزیم. (این کار را آهسته انجام دهید تا پارچه به درون کاسه سر نخورد.)
پارچه را از اطراف جمع کنید و با فشردن توری سعی کنید تا شیره برنج را بگیرید و این کار را ۲ الی ۳ مرتبه انجام دهید تا مقدار بسیار کمی از نشاسته برنج بر روی پارچه باقی بماند. حال قابلمه مناسبی فراهم کنید و آن را بر روی حرارت معینی قرار دهید، سپس شیره به دست آمده را درون قابلمه بریزید و به منظور جلوگیری از گلوله شدن مایع خود را مرتب با قاشق چوبی هم بزنید. پس از گذشت ۵ دقیقه که شیره برنج شما داغ شد، می توانید کم کم شیر را به آن اضافه کنید و دوباره تمامی مخلوط را باهم به خوبی هم بزنید.
پس از ۱۰ الی ۱۵ دقیقه که بوی خامی برنج گرفته شد، شکر و گلاب را به مخلوطمان اضافه کنید و آنقدر مایع را هم می زنیم تا سطح بیرونی فرنی به حالت چروک درآید، در این مرحله اگر تمایل به طعم و عطری بهتر داشتید، می توانید از پودر هل استفاده کنید. حال فرنی فشکل را از روی حرارت برداشته و سریعا درون ظرف های از پیش تهیه شده بریزید و با کمک تخم خرفه و دارچین به تزئین این دسر خوشمزه می پردازیم.
نکته:
فرنی فشکل را می توانید پس از تهیه درون یخچال قرار دهید تا پس از سرد شدن متوجه طعم بی نظیر آن در مقایسه با فرنی تهیه شده از آرد برنج شوید.
در شیوه سنتی، پس از هربار گرفتن شیره برنج، دوباره آن را در نیمکار (نمکار) های سفالی همراه با سنگ مخصوصی می سایند تا کش دار شود، اما به دلیل طولانی و سخت بودن این کار، شما می توانید در همان بار اول آن را درون مخلوط کن ریخته تا به خوبی له کنید.