آش شله قلمکار که به آش نذری در استان گیلان معروف است، یکی از مغذی ترین و خوشمزه ترین آش های گیلان و ایران می باشد. این آش در استان گیلان معمولا سالی یک بار درست شده و بین نیازمندان و فقرا تقسیم می شود. در بین مردم گیلان برای تهیه این آش اعتقادی وجود دارد که باید حتما از حرارتی بسیار ملایم استفاده کرد تا پخت آن به سه اذان کشیده شود. به عنوان مثال: از اذان صبح امروز تا اذان صبح فردا، لازم به ذکر است که نام دیگر این آش، آش حضرت زهرا (س) است. در ادامه به طرز تهیه آش شله قلمکار گیلانی می پردازیم. لطفا با ما همراه باشید.


آش شله قلمکار


مواد لازم در طرز تهیه آش شله قلمکار :

  • نخود: یک پیمانه
  • لوبیا چیتی: یک پیمانه
  • لوبیا چشم بلبلی، عدس، ماش، لوبیا قرمز: یک و نیم پیمانه
  • برنج: یک پیمانه
  • کشک: یک پیمانه
  • قلم گوساله یاگوشت گردن: یک کیلوگرم
  • بلغور گندم: یک پیمانه
  • پیاز: سه عدد
  • سبزی (تره، جعفری، گشنیز، شوید، ترخون، مرزه، برگ چغندر) : نیم کیلو
  • روغن، نمک، فلفل سیاه، فلفل قرمز، زردچوبه: به میزان لازم
  • نعنا داغ و سیر داغ: به میزان لازم

نکاتی قبل از تهیه آش شله قلمکار:

۱- در ابتدا نخود و لوبیا را به مدت ۱۲ ساعت قبل از پخت و تهیه آش درون ظرفی خیس دهید و در طول روز آب آن را چندبار تعویض کنید و پس از گذشت ۱۲ ساعت، آن را بپزید.

۲- ماش، عدس و لوبیا قرمز را به مدت یک ساعت قبل از تهیه آش و به صورت جدا از هم خیس کنید و سپس بپزید.

۳- قلم گوساله را به تکه های بسیار کوچک تبدیل می کنیمو به همراه پیاز و زردچوبه، درون قابلمه ای مناسب قرار می دهیم و برای پخت بهتر به آن آب اضافه می کنیم، پس از پخت گوشت ها را از درون قابلمه خارج کرده و استخوان هایش را جدا می کنیم، گوشت ها را ریش ریش کنید و درون مقداری از آب قلم قرار دهید.

۴- قابلمه ای دیگر تهیه کنید و نیمی از آن را با آب پر کنید، سپس برنج و بلغور گندمی را که از یک ساعت قبل، خیس کرده ایم را به همراه کمی نمک، فلفل درون آن ریخته و در دقایق اول به هیچ وجه مواد را هم نمیزنیم، تا وقتی که برنج و گندم شکوفه بزنند، پس از دیدن شکوفه های گندم، مواد را به صورت مداوم هم می زنیم تا برنج پخته شود، در این بین آب قلم را کم کم به این مواد اضافه می کنیم تا به خورد برنج و بلغور گندم برود. (یکجا آب قلم را اضافه نکنید)

۵- حبوبات پخته شده را به غیر از عدس و ماش، را چرخ می کنیم و هنگامی که شاهد لعاب انداختن مخلوط برنج و گندممان بودیم، حبوبات چرخ شده و عدس و ماش را به مخلوط اضافه می کنیم و به صورت مداوم هم می زنیم تا ته نگیرد.

۶- سبزی خرد شده را به آش اضافه می کنیم، در این حین حتما آب قلم را باید به صورت خیلی آرام و کم کم به مخلوط اضافه کنید تا حالت کشدار به خور بگیرد، قابلمه را نیز بر روی حرارت ملایم قرار دهید و مدام هم بزنید تا مواد شما ته نگیرد. گوشت ریش ریش شده را در ۱۵ دقیقه آخر اضافه کنید و سپس نوش جان کنید.

۶- برای خوش طعم دار کردن آش شله قلمکار، می توانید پیاز را رنده کنید و بر روی حرارت با اضافه کردن کمی نمک و فلفل حرارت دهید، سپس آن را به مخلوطتان اضافه کنید.


آش شله قلمکار


 

جمع بندی:

در این مقاله به بررسی طرز تهیه آش شله قلمکار گیلانی پرداختیم و شما را با مواد اولیه و روش پخت این آش نذری اشنا ساختیم، چنانچه قصد دارید اطلاعات بیشتری در خصوص غذاهای محلی گیلان به دست آورید، می توانید به بلاگ گیلی شاپ سری بزنید.


 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

X